Sudoku; Japonya'da doğup kısa sürede tüm dünyaya yayılan eğlenceli bir zeka oyunudur.
Japonca "Suuji wa dokishin ni kagiru" (sayılar tek olmalı) cümlesini oluşturan kelimelerin harflerinden ismini almıştır.
Sudoku oyunu satır, sütün ve bölge olarak isimlendirilen toplam 81 kareden oluşur.
Bu kareler 9 satır ve 9 sütun olarak dizilmiştir.
Sudoku oyunu Şekil-1'de görüldüğü gibi 9 satır ve 9 sütun olmak üzere, 9x9=81 tane kareden oluşur.
ŞEKİL-1
Bu 81 kare, 3x3 ebatında çevresi kalın çizgilerle ayrılmış 9 tane küçük bölgelerden oluşur.
ŞEKİL-2
Sudoku oyununa başlarken, ŞEKİL-3'teki gibi bazı karelerin içerisinde sayılar bulunur. Verilen bu sayılardan faydalanarak tüm boş karelere uygun sayıları yerleştiriyoruz.
ŞEKİL-3
Sudoku oyunu aşağıda maddeler halinde açıklanan 3 temel krala göre oynanır.
1. KURAL
Her satırda 1'den 9'a kadar tüm rakamları mutlaka kullanıyoruz. Bir rakamı sadece bir defa kullanmamız gerekiyor.
ŞEKİL-4
2. KURAL
Her sütunda 1'den 9'a kadar tüm rakamları mutlaka kullanıyoruz. Bir rakamı sadece bir defa kullanmamız gerekiyor.
ŞEKİL-5
3. KURAL
3x3 şeklinde ayrılmış olan bölgelerin her birinde de 1'den kadar tüm rakamları mutlaka kullanıyoruz. Yine her bir rakamı sadece bir defa kullanmamız gerekiyor.
ŞEKİL-6
ÖRNEK BİR SUDOKU OYNAYALIM
Sudoku Oyna örneği ile Sudoku oyununu açalım. Oyun ilk açıldığında ŞEKİL-7'de de görüldüğü gibi bazı kutuların içerisinde rastgele rakamlar ile geliyor.
Biz oyunun mantığını tam olarak anlaşılabilmesi için boş kutulardan bir kaçına uygun olan rakamları yerleştirmeye çalışacağız.
ŞEKİL-7
Örneğin 4. bölgeye "1" rakamını yerleştirmeye çalışalım. Önce tüm "1" olan kutuları görelim. 1., 2., 6., 7. ve 8. bölgelerde "1" rakamı bulunuyor. Bu rakamlardan 4. bölgeyle ilgili olanlar ise 1., 6. ve 7. bölgelerdeki "1" rakamlarıdır. Bu "1" olan kutulardan ŞEKİL-8'deki gibi yatay ve dikey çizgiler çizersek 4. bölgede sadece bir kutu boş kalıyor ve o boş olan kutuya mavi renkte görünen "1" rakamını yazıyoruz.
ŞEKİL-8
Şimdi de "2" rakamını uygun gördüğümüz yerlere yerleştirmeye çalışalım. ŞEKİL-9'da bütün "2" rakamları sarı kare içerisine alınmış olarak görünüyor.
Önce 6. bölgeye "2" rakamını yerleştirmeye çalışalım. 4. ve 5. bölgelerde "2" rakamı var. "2" olan satırlardan ŞEKİL-9'daki gibi hayali çizgiler çizersek, 6. bölgede sadece bir boş kutu kalıyor. Oraya da mavi renkte görünen "2" rakamını yazıyoruz.
Sonra 3. bölgeye 2 rakamını yazmaya çalışalım. 6. ve 9. bölgelerde ŞEKİL-9'da görünen "2" rakamlarından hayali yeşil çizgileri dik olarak çizelim. 3. bölgede sadece bir boş kutu kalıyor. Yine o kutuya mavi renkte görünen "2" rakamını yazıyoruz.
ŞEKİL-9
Yukarıda anlatılan kurallar doğrultusunda tüm boş kutulara uygun rakamları yazınız.