Mayın Tarlası Nasıl Oynanır

Orijinal adı “ Minesweeper ” olan ve bizim Mayın Tarlası olarak bildiğimiz bu zeka oyununu, “ Mayın Tarlası Nasıl Oynanır ? ” başlığı altında inceleyeceğiz. Mayın tarlası linkine tıklayarak oyunu açabilirsiniz.

Mayın Tarlası Nasıl Oynanır

Şekil – 1

 

Mayın tarlası oyunu ana ekranı yukarıda görülmektedir. Sol üst köşede “GAME” yani “OYUN” menüsü bulunmaktadır.

Mayın Tarlası Menü

Şekil – 2

GAME menüsü içinde 10 tane buton bulunmaktadır. Ayrıca Mayın Tarlası oyununun 3 farklı zorluk derecesi bulunmaktadır.

  • “NEW” butonuna basarak yeni bir oyun açabilirsiniz.
  • “BEGINNER” zorluk derecesi olarak başlangıç yani temel seviyede yeni bir oyun açılır. 9×9 kutudan oluşur ve oyun alanında 10 tane mayın gizlenmiştir.
  • “INTERMEDIATE” zorluk derecesi olarak orta düzey yani normal seviyede yeni bir oyun açar. 16×16 kutudan oluşur ve oyun alanında da 40 tane mayın gizlenmiştir.
  • “EXPERT” zorluk seviyesi olarak uzman yada ileri düzey yeni bir oyun açar. 16×30 kutudan oluşur ve oyun alanında da 99 tane mayın gizlenmiştir.
  • “CUSTOM” seçeneği ile oyun alanı boyutunu ve gizlenen mayın sayısını siz belirliyorsunuz.

mayın tarlası custom

Şekil – 3

CUSTOM butonuna basınca Şekil-3’teki gibi bir pencere karşımıza çıkar. Bu pencereden oyun alanının yüksekliğini, genişliğini ve gizlenmiş olan mayın sayısını manüel olarak elle girebiliyoruz.

  • “HEIGHT” oyun ekranı yüksekliğinin kaç kareden oluşacağını belirler.
  • “WIDTH” oyun ekranının genişliğinin kaç kareden oluşacağını belirler.
  • “MINES” ekranda gizlenecek mayın sayısını belirler.

Ekranın sol üst köşesinde bulunan ve içinde kırmızı renkte rakam yazan kısım gizlenmiş olan mayın sayısını gösterir. Her yeni mayın bulduğunuzda bu rakam 1 azalır. Bu rakam “0” sıfır olunca oyunu bitiriyorsunuz.

Sağ üst köşede sürekli artan sayı ise oyunda geçirmiş olduğunuz zamanı saniye cinsinden gösterir.

mayın tarlası yeniden başlatma Butonuna basınca yeni bir oyun başlatıyorsunuz.

Mayın Tarlası Sayıların Anlamı

Mayın tarlası oyunu ekranı küçük kutulardan oluşur. Bu kutuların bazılarının içi boş, bazılarının içinde BOMBA ve bazılarının içinde de SAYILAR bulunur. Bu sayılar; o kutunun etrafında kaç tane BOMBA olduğunu gösterir.

mayın tarlası sayılar

Şekil – 4

İçinde sayı olan kutuların daha iyi anlaşılması için 2 tane örnek uygulama yapalım.

ÖRNEK 1 :

mayın tarlası örnek 1

Şekil – 5

Birinci örnekte kutunun içinde yeşil renkte 2 rakamı görünmektedir. Bu, o kutunun çevresinde bulunan diğer 9 kutudan 2 tanesinin içinde bomba bulunur demektir. Diğer olasılıklar da dikkate alınarak mayın olan 2 tane kutu tespit edilmelidir.

ÖRNEK 2 :

mayın tarlası örnek 2

Şekil – 6

İkinci örnekte bu sefer kutunun içinde kırmızı renkte 3 rakamı görünmektedir. Yine bu da, o kutunun çevresinde bulunan 9 kutudan 3 tanesinin içinde bomba bulunduğunu söyler. Diğer olasılıkları dikkate alarak mayın olan 3 tane kutuyu tespit etmelisiniz.

Bayrak ve Soru İşareti Nedir ?

İçerisinde mayın olduğuna kesin olarak kanaat getirilen kutulara bayrak konur. Kutulara her bayrak koyduğunuzda, ekranın sol üst köşesinde görünen kalan mayın sayısı bir azalır.

mayın tarlası bayrak

Şekil – 7

İçerisinde mayın olma ihtimali olan kutulara ise soru işareti konur. Bu şekilde oyun oynarken sonraki yapılan hamlelerde daha dikkatli davranılır.

mayın tarlası soru işareti

Şekil – 8

Mayın tarlası oyununu buraya tıklayarak oynayabilirsiniz.